Pasta orzechowa - miód i sezam, 500g






Opis
Pasta orzechowa miód i sezam to wysokiej jakości produkt ze staranie dobranych i wyselekcjonowanych składników. Używamy najlepszych gatunków orzeszków ziemnych pochodzących. Zanim połączymy świeżo prażone zmielone orzeszki ziemne, prażony sezam z miodem, czekamy aż ich temperatura zmaleje do 40°C aby nie utracić cennych właściwości miodu. z Argentyny, bo właśnie z tego kraju orzeszki ziemne są najlepsze na całej kuli ziemskiej.
Pokaż kotku co masz w środku:
- aromatyczne orzeszki ziemne 85%
- aromatyczny prażony sezam 9%
- naturalny miód 6%
- surowce najwyższej jakości
- źródło białka i błonnika
- źródło wapnia i magnezu
- źródło witamin z grupy B
W trosce o Twój brzuszek nie dodajemy:
- prosty skład bez niepotrzebnych składników takich jak cukier biały, sól czy olej palmowy
Jak ugryźć taką pastę ?
Sposób spożycia zależy tak naprawdę od twojej wyobraźni, w przypadku jeśli posiadasz jej małe zasoby to my podpowiadamy:
Posmaruj pastą kanapkę lub tost.
Dodaj do naleśników, racuchów, omletów czy tortilli.
Dodaj do owsianki lub jaglanki.
Stwórz niepowtarzalny shake np. dodaj mleko koksowe, mango, banan, ulubioną odzywkę białkową, łyżkę naszej pasty i blenduj do uzyskania jednolitej konsystencji.
Bawisz się w mistrza wypieków? Spróbuj upiec kruche ciasteczka lub stwórz masę do przekładania z dodatkiem pasty.
Możesz ją również w prosty i legalny sposób zajadać łyżkami.
Pasta arachidowa stanowi dobre źródło witaminy młodości czyli witaminy E. Chroni ona organizm przed działaniem wolnych rodników. Ponadto reguluje wzrost i funkcjonowanie komórek. Warto zauważyć ze pasta orzechowa jest doskonałym źródłem witamin z grupy B np. B3 która wspomaga przemianę materii czy uczestniczy w tworzeniu czerwonych krwinek. Dostarcza miedzy innymi wapnia który pomaga utrzymać zdrowe i mocne kości oraz zęby, a także przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania mięśni. Innym makroelementem zawartym w paście orzechowej jest magnez który zmniejsza uczucie zmęczenia. Pasta z orzeszków ziemnych bogata jest w błonnik pokarmowy który wspomaga pracę jelit, procesy trawienia. Błonnik pomaga oczyścić organizm z toksyn, a także stabilizuje poziom cukru. Pomimo wysokiej kaloryczności zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, które sprzyjają redukcji tkanki tłuszczowej. Ponadto pomagają w obniżaniu poziomu ”zlego” cholesterolu w organizmie, ponieważ zawierają jedno i wielo nienasycone kwasy tłuszczowe. Pasta z orzeszków ziemnych stanowi bardzo dobre źródło białka, które stanowi budulec masy mięśniowej. Arginina wchodząca w skład białka podnosi zdolność wysiłkową organizmu. Także warto wspomnieć o tym że pasta z orzeszków ziemnych stanowi„ paliwo dla mózgu” i wspomaga pamięć.
Sezam to bogactwo minerałów takich jak potas, wapń, magnez, żelazo, fosfor, cynk. Dostarcza również witamin: B2, B3, B9. Dostarcza białka, błonnika, jest źródłem fitosteroli, które pomagają obniżać stężenie cholesterolu we krwi, a także wykazują działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające. Ponadto Jest także źródłem antyoksydantów - sezamolu i sezaminolu, które to eliminują wolne rodniki z naszego organizmu.
Miód zaliczany jest do żywności prozdrowotnej, ponieważ wykazuje on właściwości prebiotyczne. Pomaga w obniżaniu poziomu cholesterolu we krwi, w leczeniu próchnicy zębów czy w walce z biegunkami. Ponadto miód ma także właściwości antybakteryjne i przeciwutleniające. Pomaga wzmocnić odporność i łagodzić stres. Miód dostarcza witamin takich jak: A, B2, B6,C, PP, kwas foliowy, biotynę. Ponadto zawiera mikroelementy: potas, chlor, fosfor, magnez, wapń, żelazo.
Składniki: prażone orzeszki ziemne 85%, prażony sezam 9%, miód 6 %
Produkt może zawierać inne orzechy, mleko.
Wartość odżywcza |
W 100 g |
W porcji |
% RWS* |
Wartość energetyczna |
2473 kJ/ |
618 kJ/ |
7%/ |
Tłuszcz, w tym: |
47,7 g |
11,9 g |
17% |
- kwasy tłuszczowe nasycone |
8,8 g |
2,2 g |
11% |
Węglowodany, w tym: |
9,2 g |
2,3 g |
1% |
- cukry |
9,1 g |
2,3 g |
3% |
Błonnik pokarmowy |
10 g |
2,5 g |
|
Białko |
27,5 g |
6,9 g |
14% |
Sól |
0,02 g |
0,01 g |
0% |
*RWS – referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000 kcal).